2011. július 21., csütörtök

Érdekesség - Las Vegas, Amerika

Ebben a bejegyzésben néhány általánosságot írnék le, amiket megfigyeltem az elmúlt évek során. Nem garantálom, hogy egész Amerikára jellemzőek, amiket írok, de szerintem igen. :)

Közlekedés:
Vegasban szinte elengedhetetlen az autóbérlés, ha nem a belvárosban, szállodában szállunk meg. Ugyanis a legnagyobb probléma, hogy a taxisok nem ismerik az utcákat, 100$-t pedig nem költenek gps-re, úgyhogy nem egyszer fordult elő, hogy a Strip-től (Vegas főutcája, a legtöbb szálloda itt található) 10 percre lévő házhoz 1 óra alatt találtak oda úgy, hogy közben telefonon navigáltuk őket.
Még a belvárosban sem egyszerű kocsi nélkül meglenni, mert igaz, hogy minden szálloda látszik, így közelinek tűnik, de nem így van, minden nagyon nagy és nagyon messze van!

Szóval a legeslegjobb találmányuk, hogy jobbra még akkor is lehet fordulni lámpás kereszteződésben, ha piros a jelzőlámpa, ha azt tábla nem tiltja. Csak ugye körbe kell nézni, hogy nem jön-e autó. Ez egyrészről azért jó, mert nem kell hosszú perceket várni, másrészt pedig a Földnek is kedvez, hogy kevesebbet fogyasztanak az autók a lámpánál állással.

A második különbség pedig az, hogy nincs jobbkéz-szabály, hanem stop táblák vannak, mégpedig mind a 4 irányból, ha olyan a kereszteződés. Ilyenkor az megy előbb, aki hamarabb oda ért. Néha kérdéses volt, hogy most én vagy a másik volt-e ott előbb, de ilyenkor nyugodtan induljunk el, mert az amerikaiak 90%-a türelmes és inkább vár. :)

 
A harmadik pedig, hogy nincs jobbra tartás, legalábbis nem a megszokott értelemben. Los Angelesből vezettünk át Las Vegasba az autópályán, és mindenki ott ment, ahol akart. Na jó, azért a kamionok lehúzódtak, de a legtöbben a 3 sávból középen mentek a kis tempójukban, és jobbról, balról is előzték őket.

A zebráknál nagyon előzékenyek, nem siettetik, dudálják le a gyalogosokat, mindenkit türelmesen átengednek.

Tankolásnál előre kell fizetni. 3 féle képpen lehet, vagy a kútnál kártyával, ez többnyire csak amerikai kártyával lehetséges, vagy bemegyünk az ott lévő boltba, és ott fizetünk kártyával, vagy kézpénzzel. Ez azért nehéz, mert általában fogalmunk sincs, hogy mennyi benzin fér a kocsiba, ráadásul ugye nem is literben van az ár, hanem gallonba. Kb. olyan 50$-ért tankoltunk alkalmanként. Ha mégis többet fizettünk, mint amennyi benzint tankoltunk, akkor ha kártyával fizettünk bent, a megmaradt összeget visszautalják rá, ha kézpénzben volt a fizetés, akkor vissza kell menni a boltba és vissza adják a kézpénzt.

Élelmiszerek:

A legtöbb vegasi bolt éjjel-nappali volt, sokszor 2-3-kor mentünk bevásárolni. Egyrészt meleg se volt már és tömeg se, de nem voltunk egyedül, rajtunk kívül volt aki még szintén éjjel vásárolt, szóval ott megéri nyitva tartani.
A zöldséges, gyümölcsös részen szinte minden volt, bio termékektől kezdve nem idény gyümölcsökön át tényleg minden.
Pár példát említenék, ami különbözik az itthonitól. A hagymájuk óriási, kb. 3-szor akkora, mint az itthoni vöröshagymák, de ízük, ereje az semmi. Szeleteléskor 1 árva könnycseppet sem ejtettem. Sajnálom, de olyan lusta voltam, hogy nem csináltam róla képet. :S
Az eprek között is voltak óriásiak, de meglepő módon egészen finom eperízük volt. A málna, cseresznye, szőlő is mind finom, sőt még a dinnye is egész jó volt. Ma vettünk itthon egy dinnyét, de ment az egész a kukába, teljesen éretlen volt még a közepe is. :(
Karfiol van fehér, na de van zöld, narancssárga és lila is. Bizony.


Tovább haladok a Smith boltban képzeletben. :) Mindenféle színes sütik következnek, amikre már ránézni is rossz, nem hogy még meg is egyem. És itt vannak a kenyerek, pékáruk is. Egész finom kenyereket találtunk, de egy jó, kemény ropogós külsejű sem volt köztük.


Húsokból nincs hiány, szinte mindenből van kimért, darált húsból is rengeteg. Viszont tavaly pirított májat szerettem volna csinálni és nem találtunk se csirke-, se pulykamájat, azután elkezdtük nézni és szinte semmilyen belsőséget nem láttunk.
Rengeteg sajt van, darabolt és szeletelt, de még ilyen kis rágcsálni való vékony rúdakra vágva is... Nem véletlen azért, hogy túlsúlyos nemzetről van szó. Ehhez közre játszik, hogy mindenből az óriás csomagolás az olcsóbb. Cukroból és csokikból is vannak olyan nagy csomagolásúak, hogy csak néztünk.
A legtöbb tojás héja hófehér, de egyébként normális méretűek. Viszont létezik olyan, hogy előre összekevert sárgája és fehérje kapható dobozban. A reggeli rántottánál megkönnyíti a dolgot, hogy csak bele kell öntsem a serpenyőbe a "tojáslevet", de azért ennyire elkényelmesedni... És még az se biztos, hogy tojásból van a lötty.


Fűszerekkel is jól elvannak látva, igaz idén nem sikerült őrölt köményt találni. Volt ugyan egy Pápa Hungary nevű pirospaprika készítmény, de olyan téglapor íze volt, hogy a jó magyaros ételről lemondhattunk.
Minden boltban van egy "nemzeti" sor, ahol ázsiai, spanyol és különböző nemzetek fűszereit, termékeit találhatjuk meg. Alkoholból is rengeteg a választék, viszont a személyit mindenhol kérik, ha nem látszol még 40-nek.
Mirelit készételekkel is tele vannak a boltok, és még olcsóak is, viszont nagyon rossz az ízük.

A pénztárnál vagy külön dolgozók segítenek bepakolni szatyorba, vagy az eladó csinálja.


Van valami kérdésetek, miről írjak legközelebb?

7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekes volt! Olyan jó, hogy van ez a blogod is! Kicsit az az érzésem, hogy most már én is jártam itt, olyan jó írásaid vannak :)

    VálaszTörlés
  2. Engem az éjjel nappali edzőterem lepett meg először, ilyenkor esik le az embernek, hogy ez nem éppen Magyarország.
    Imádom ezt a blogot, mindig annyira várom az új bejegyzést :)

    VálaszTörlés
  3. Viki köszi, örülök, hogy nem csak a családnak írom. :)

    Kitti, neked is köszi :) igen az engem is meglepett, tényleg van olyan, aki hajnal 3-kor gondol egyet és elmegy kondizni?

    VálaszTörlés
  4. Hát... én is du-este dolgozom, úgyhogy abszolút el tudom képzelni, hogy meló után vki beugrik kondizni egyet... már vannak éjszakai fodrászatok és kozmetikák is:)

    VálaszTörlés
  5. Kriszti, jöhet még bármilyen infó, imádtam olvasni:) Szeretem az ilyet:)

    VálaszTörlés
  6. Ez a lila karfiol mókás. :D

    Szeretem az írásaid, így én is veled utazom virtuálisan. Köszi.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik a blogod!

    VálaszTörlés